Serwis świadomych rodziców radosnych dzieci

Poziom HCG a tydzień ciąży

Jeśli HCG wynosi 17,38, to który to będzie tydzień ciąży?

Poziom hormonu B-HCG w kolejnych tygodniach ciąży

Na podstawie poziomu hormonu B-HCG we krwi można wskazać tylko przybliżony tydzień ciąży. Zobacz: Normy hormonu B-HCG.

Jeśli poziom hormonu B-HCG wynosi u Ciebie 17,38mlU/ml to najprawdopodobniej jesteś w 3-4 tygodniu ciąży liczonym od dnia ostatniej miesiączki, czyli od momentu około 14 dni przed zapłodnieniem.

Mój wynik hcg - czy to ciąża?

Mam wynik 5.43 hcg czy może mi ktoś napisać, czy to jest ciąża???

Nie da się w tym przypadku potwierdzić ciąży

Wynik 5,43 jest niższy od normy przewidzianej nawet dla 3-4 tygodnia ciąży, czyli dla dwóch pierwszych tygodni po zapłodnieniu. Nie da się więc tu potwierdzić, że jesteś w ciąży, gdyż podwyższony poziom hormonu może być także efektem choroby.

We wczesnej ciąży ważniejsze od poziomu hormonu będą jednak jego przyrosty. Jeśli więc po 2 dniach poziom B-HCG osiągnie u Ciebie 9-10 mlU/ml będzie można ten wynik uznać za potwierdzenie ciąży (szczególnie, że będzie się on już mieścił w granicach norm przewidzianych dla tego okresu ciąży).

BHCG a tydzień ciąży

witam ja robiłam bhcg i wysłlo mi 40406.0 czy ktoś mi może powiedzieć, który to jest tydzień?

Wiek ciąży a poziom hormonu B-HCG

Niestety na podstawie wyniku poziomu hormonu B-HCG we krwi nie można określić dokładnego tygodnia ciąży. Twój wynik mieści się w normach dla co najmniej 6 tygodnia ciąży, czyli najprawdopodobniej jesteś w szóstym lub późniejszym tygodniu ciąży.



Dokładniej wiek swojej ciąży możesz wyznaczyć z daty ostatniej miesiączki - zobacz: Tygodnie, miesiące i trymestry ciąży. Ponadto wiek ciąży można określić na podstawie badania USG. Ze względu na zindywidualizowany rozwój dzieci im takie badanie będzie wykonane wcześniej, tym wyliczenie będzie dokładniejsze.

Ja miałam hcg 136 000 w 13 tygodniu

Ja miałam hcg 136 tysięcy!! w 13 tygodniu i okazało się, że to zaśniad groniasty.

HCG 601

Mój poziom hcg jest 601, świadczy to o którym tygodniu ciąży?

4-5 tydzień ciąży

Na podstawie Twojego wyniku - HCG na poziomie 601 - można wskazać tylko przybliżony wiek Twojej ciąży, który zgodnie z normami hormonu B-HCG wskazuje na 4-5 tydzień ciąży.

Beta HCG

27.11. mialam wynik bety 35,7 mlU/ml
7.12 wyszedl <1,0 mlU/ml To znaczy, że bylo poronienie? Miałam skąpe krwawienie od 29.11 do 1.12.

beta hcg

mam pytanie,14.11 robiłam wynik beta hcg z krwi i mój wynik to 68,34mlu/ml czy ktos wie,któremu tygodniowi to odpowiada?bardzo chciałabym wiedzieć a z lekarzem umówiona jestem niestety dopiero po świetach,z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam wszystkiem obecne i przyszłe mamusie:)

Który to tydzień ciąży?

Na podstawie wyniku hormonu BHCG można tylko określić przybliżony wiek ciąży - sprawdź w normach hormonu BHCG - a dokładniejszy wiek ciąży można uzyskać z terminu ostatniej miesiączki.

Czy jestem w ciąży?

10 dni po stosunku byłam zrobić B-HCG wyszło mi 7,1 mIU/ml. Czy to wynik wskazujący ciążę?
Dodam że te betę zrobiłam troszkę za wcześnie i na dwa dni przed spodziewaną miesiączką.

Niski poziom hormonu BHCG

Wartość Twojego BHCG jest poniżej normy dla 3-4 tygodnia ciąży, ale jak najbardziej może być pierwszym zwiastunem dobrej nowiny. Aby mieć pewność, że faktycznie jesteś w ciąży najlepiej będzie powtórzyć badanie i sprawdzić, czy podniósł się poziom hormonu BHCG.


Poziom BHCG 42,01

Witam! Mój wynik BHCG to 42,01! Czy to ciążą?

zmartwiona

Ostatnią miesiączkę miałam 1.08.2009r, badanie hcg robiłam 10.09.2009 i wyszło wówczas 1036,10. Problem w tym że 27 października miałam robione usg i wg niego byłam wówczas w 11 tygodniu ciąży. Biorąc pod uwagę normy hcg i datę ostatniej miesiączki to 27 września powinien to być już 13 tydzień ciąży a nie 11 :(
Czy jest jakaś nadzieja że badanie hcg może wskazywać na czwarty a nie aż szósty tydzień ciąży?? Czy po prostu dziecko już wtedy nie rozwijało się prawidłowo? Z obecnego usg wciąż wynika różnica 2, nawet 3 tygodnie w stosunku do ostatniej miesiączki:(
Proszę o odpowiedz.

BHCG i USG w pierwszych tygodniach ciąży

miesiaczke mialam 10.01.2010..dni plodne przypadly mi na 23,24,01 w tych tez dniach doszlo miedzy mna i mezem do zblizenia,,,
04.02.2010 mialam plamienia brazowe ktore trwaly jedna dobe...po paru dniach dokladnie 15.02.2010 zle sie poczulam i z glupoty robilam test (wyszedl pozytywny)zrobilam jeszcze jeden i jeszcze jeden i nawet jeden digitalny ktory pokazal mi ze jestem miedzy 3-4tygodniem ciazy ...18.02 pobieglam do lekarza ktory zrobil mi bete HCG ktora wykazala 52,9 ...dzisiaj tj.22.02 bylm znowu na badaniu lekarz zrobil usg ale na nim jeszcze nic niewidac,,,
moje pytanie brzmi czy beta HCG balaby odpowiednia liczac ja na 1-2 tydzien od zagniezdzenia i czy to normalne ze bedac w 3-4 tygodniu od owulacji jeszcze nic nie widac na usg...prosze odpiszcie bo zwariuje...Tak bardzo pragne tego dziecka....z gory bardzo dziekuje
Patrycja

Hormon beta HCG w pierwszych tygodniach ciąży

Zmartwiona, opisana przez Ciebie sytuacja nie powinna być powodem do zmartwień. Najprawdopodobniej różnica w wieku ciąży wskazywanym na USG i liczona przez Ciebie od ostatniej miesiączki wynika z faktu, że do zapłodnienie nie doszło dokładnie 2 tygodnie po ostatniej miesiączce tylko dwa tygodnie później. Na badaniu USG jest to widoczne, a bez prowadzenie samoobserwacji trudno wyznaczyć moment jajeczkowania.
Zobacz: Jak liczyć tygodnie i miesiące ciąży?
Patrycjo, Twój poziom hormonu beta HCG jest zgodny z normami dla pierwszych tygodni ciąży. Możesz być więc dobrej myśli.
Do poprawnego odczytania USG trzeba mieć dobre zdjęcia (dobry ultrasonograf) oraz wiedzę i doświadczenie - czy Twój lekarz tym dysponuje? Przy zdjęciach USG kiepskiej jakości trudno jest cokolwiek diagnozować.

Czy jestem w ciąży?

bardzo prosze o porade poniewaz 4 testy wykazaly ze jestem w ciazy (tylko ta kreska pierwsza byla zawsze jasniejsza) ostatni okres zaczął sie 14 stycznia srednio trwaly okresy 26 lub 29 lub 30 dni, dzisiaj bylam na usg dopochwowym ktore nic nie wykazalo a bylam na tym usg poniewaz tydzien temu mialam plamienia i bolal mnie brzuch dostalam luteine i narazie ok. tylko gdzie ta ciaza skoro usg jej nie wykazalo czy moglobyc za wczesnie, dodam iz dzis lekarz kazal zrobic mi bete i wynik to 1194 bardzo prosze niech mi ktos odpisze

niskie HCG

Jestem w 10tyg ciąży. HCG robilam w 6-7tyg i wyszlo mi 85mUl/ml czyli jak dla zupelnie poczatkowych tygodni. Juz jestem po dwoch wizytach u lekarza i wszystko jest ok, lekarz tez nie wiedizal dlaczego wynik jest niski. Wyniki morfologii i moczu mam wszystkie idealne.Moze ktos wie dlaczego hcg bylo takie niskie?

Poziom hormonu B-HCG

Karolino, poziom hormonu B-HCG sugeruje, że możesz być w pierwszych tygodniach ciąży. Pewność możesz uzyskać tylko podczas wizyty u ginekologa lub po upływie kilku tygodni, gdy pojawią się inne, dostrzegalne przez Ciebie objawy ciąży.

Czy HCG ilościowo 1437 mlU/ml to ciąża?

Witam wszystkich forumowiczów
Dzisiaj odebrałam wyniki z HCG-ilośiowo. Wynik badania 1437mlU/ml. Niestety "mój" ginekolog umówił mnie na wizytę dopiero za 6 dni.
Bardzo proszę o odp. czy jest to ciąża? ??

BETA HCG

Witam ,
Mam pytanie bo nie wiem czy interpretowac to jako ciąże ale zrobiłam 2 apteczne testy ciążowe i byly pozytywne,potem zrobiła w laboratorium i pozytwny.Zrobiłam rówzniez test Beta hcg i poziom wynosi 1822 mIU/ml i wychodzi ze jestem w 5, 6 tyodniu ciąży. a ostatni okres mialam 4,02,2010 i teraz jest 10,03,2010 ,jak się liczy te tygodnie ciąży bo to niemozliwe bo wychodzi ,ze zaszłam w ciąże podczas okresu,Prosze o odpowiedz czy jest to ciąża i czy jest to możliwosc ze jest to jakas choroba? rak?

Beta HCG 1437 mlU/ml a ciąża

Kama i Julio,
Zgodnie z normami hormonu BHCG w prawidłowo przebiegającej ciąży Wasze wyniki sugerują, że jesteście w około 4-6 tygodniu ciąży.

Julio, zobacz tutaj: Jak poprawnie liczyć tygodnie i miesiące ciąży? Wygląda na to, że wiek Twojej ciąży otrzymany w badaniu poziomu hormonu B-HCG jest zgodny z poprawną interpretacją Twoich obserwacji.

BETA HCG

Dziękuje bardzo za odpowiedz! w między czasie już się poinformowałam,ze te 6 tygodni to od daty ostatniego okresu,bo wiadomo,ze poczecia nie da się określic tak łatwo;) lekarz potwierdził ze jestem wciąży choć bede dopiero pewna po USG ,które mam nadzieję za niedługo bedzie.Ironia losu ,ze jedni pragną dzieci mają warunki do tego a nie mogą, a drudzy niestety nie mają warunków i dziecko jest utrudnieniem , a jednak taki mały cud się zdarza.Najgorsze jest to że młode mamy mają się bardzo trudno ze względu na co raz to mniej tolerancyjne otoczenie, które już teraz uważa ze 20 letnia dziewczyna jest zbyt młoda..Smutne to bo dziecko powinno byc szczesciem,ale nie każdy ma siłe i jest tak odporny by nie przejmować się otoczeniem..wiele szczescia zyczy wszystkim przyszłym matkom!

Strach przed badaniem BHCG

Boje zrobić sobie wynik hcg, bo mysle ze 12 dni po stosunku to za prędko.

Wzrost poziomu hormonu BHCG

Nie masz czego się bać - to badanie nie jest bolesne. Hormon BHCG produkowany jest już kilka dni po zapłodnieniu, ale na początku jego poziom może być bardzo niski. Jeśli chcesz mieć pewność, że jesteś w ciąży (albo nie) to faktycznie wskazane jest poczekać przynajmniej do dnia, kiedy powinna wystąpić u Ciebie miesiączka. Możesz wówczas wykonać test ciążowy, który z prawdopodobieństwem około 98% wykrywa hormon ciążowy.

Bardzo niski poziom hormonu b-hcg 0,459

Co oznacza wynik b-hcg 0,459? czy to mozliwe ze jestem w poczatkowej fazie ciazy?

Poziom BHCG w początkowej fazie ciąży

Otrzymany przez Ciebie wynik poziomu hormonu BHCG jest bardzo niski (wręcz śladowy). Aby potwierdzić, bądź wykluczyć ciąże wskazane jest powtórzenie badania. Bardzo niski poziom hormonu beta HCG może oznaczać początkową fazę ciąży.

Prawidłowy wynik beta hcg

Witam. Ostatni okres miałam 3lutego co wskazuje ze jestem w 7 tygodniu ciąży, ale lekarz stwierdził, że pęcherzyk rozwija się za wolno bo w ciagu 6dni jest większy tylko o 4mm i wyglada dopiero na 4 tydzien. Dlatego tez kazal mi zrobic beta hcg i moj wynik to 13790mlU/ml. Czy to prawidlowy wynik?Na który tydzien on wskazuje.Bardzo prosze o pomoc

Poziom hormonu Beta-HCG

Twój poziom hormonu B-HCG jest zgodny z normami dla 5-12 tygodnia ciąży.

Wynik BHCG to 109 mIU/ml

WITAM MOJ WYNIK TO 109 mIU/ml OSTATNIA MIESIACZKE MIALAM 20 LUTEGO. BYLAM WCZORAJ U LEKARZA ALE NIC JESZCZE USG NIE POKAZALO KILKA DNI TEMU MIALAM BARDZO SKAPE JASNO ROZOWE PLAMIENIE KTORE TRWALO OK GODZ ZANIEPOKOJONA UDALAM SIE DO LEKARZA NO ALE TAK JAK WCZESNIEJ WSPOMNIALAM NIC NIE BYLO WIDAC JESZCZE I NIE WIEM CO MAM MYSLEC LEKARZ KAZAL BRAC LUTEINE 2 RAZY DZIENNIE BOLI MNIE BRZUCH JAK NA OKRES STRASZNIE SIE MARTWIE CZY WSZYSTKO BEDZIE W PORZADKU PONIEWAZ PIERWSZA CIAZE PORONILAM BLAGAM POWIEDZCIE MI CZY MOGE BYC SPOKOJNA?

wynik badania - 38,22 mlU/ml

Według wartości referencyjnych poziom HCG 38 wskazuje na 1-2 tydzień ciąży.
Jednak z obliczeń: "Jeśli masz regularne 28-dniowe cykle policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki." wynika, że to 26 dzień od pierwszego dnia miesiączki czyli 4 tydzień. Czy coś dzieje się nie tak? Czy stężenie HCG jest zbyt małe? Proszę o odpowiedź.

NISKIE BETA HCG

po testach owulacyjnych wiem, że owu miałam 15 d.c. w 31 d.c. ( w dzień spodziewanej @) beta wynosi 11 , a progesteron 1.61 ( bardzo niski) w 23 d.c. progesteron wynosił 34 !! więc spadł ostro. dziś 32 d.c. - dostałam brunatne plamienie. czy mam na co liczyć czy juz pogodzić się ze stratą??? prosze o syzbką odpowiedz... jutro idę na betę... od wczoraj biorę duphaston ( telefoniczna rozmowa z lekarzem).

Interpretacja wyniku testu HTC

Witam,mam prośbę o interpretację wyników testu HTC beta-ilościowo

Ostatni okres (i to dość obfity) miałam 5-8 marca. Test z krwi na obecność htc robiłam 9 kwietnia-wynik 3735 mlU/ml. Możecie mi powiedzieć czy wynik jest prawidłowy i który tydzień ciąży oznacza?
Kasia

Beta HCG w 5-6 tygodniu ciąży

Kasiu, wynik hormonu beta HCG na poziomie około 3735 mlU/ml jest poprawny (zgodnie z normami) dla około 5-6 tygodnia ciąży.

Niskie HCG

witam ostatnia miesiaczke mialam 26.2.10 dzis mamy 13.4.10 moj pierwszy wynik hcg 303 pozniej wystapilo krwawienia i spadlo do 298 nastepny wzrosl d0 505 ostatni to 750 czy to normalne?wzrost wydaje mi sie dosc niski

Dziękuję ślicznie Aniu :)

Dziękuję ślicznie Aniu :)

Witam. Ostatni okres mialam

Witam. Ostatni okres mialam 11 marca 2010r. Wykonalam test ciazowy- druga kreseczka wyszla bardzo slabo. U lekarza potwierdzilo sie ze jestem w ciazy. Tylko,ze jest jeszcze bardzo wczesnie. Najprawdopodobniej do zapodnienia doszlo ok 25 marca 2010r.czyli teoretycznie dzis 16 marca jestem w 3 tygodniu ciazy. natomiast wedlug ostatniej miesiaczki to 5 tydzien. Dzis odebralam wynik i BHCG mam 1683mlU/ml .
Wnioskujac z tego co napisalam chcialabym sie dowiedziec ktory to dokladnie moze byc tydzien i czy pozim hormonu jest prawidlowy???pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.

BHCG a wiek ciąży

Ponieważ przeciętnie zapłodnienie następuje 2 tygodnie po okresie, to jeśli do zapłodnienia doszło około trzy tygodnie temu to zgodnie ze sposobem liczenia lekarzy (długość ciąży liczona jest od ostatniego okresu) jesteś w 5 tygodniu ciąży - co również wychodzi Ci z terminu ostatniej miesiączki. Poziom hormonu BHCG jest prawidłowy dla 4-6 tygodnia ciąży.
Zobacz:
- Obliczanie wieku ciąży,
- Normy hormonu B-HCG.

Wzrost BHCG po 48h

Witam Robiłam badanie Beta HCG 15,04,2010 i wyszło 55,3 mlU/ml po 48 godzinach był wzrost do 60 mlU\ml . czy to dobry wzrost ?

Co to oznacza?

ostatnio okres dostalam 28 stycznia, b-HCG badalam 16 kwietnia i wynosilo 8 964,35 mlU/ml. Który to mogł być to tydzien? dodam jeszcze ze zaczelam krwawic i wczoraj poronilam. Jeden lekarz stwierdzil ze to byl 11 tydzien i ciaza blizniacza a drugi ze 6 i bez zarodka.

Wiek ciąży

Jeśli ostatni okres miałaś 28 stycznia i do zapłodnienia doszło 2 tygodnie później to 16 kwietnia byłaś w 11 tygodniu ciąży. Jednakże jeśli nie prowadzisz samoobserwacji (mierzenie podstawowej temperatury ciała, obserwacja śluzu i szyjki macicy) i nie notujesz dni bliskości to nie można jednoznacznie wskazać, kiedy doszło do zapłodnienia i czy Twoja ciąża nie była młodsza. Wynik BHCG na poziomie 8964,35 mlU/ml wskazuje na około 5-7 tydzień.
Najwidoczniej jeden lekarz do wyznaczenia wieku ciąży korzystał z daty ostatniej miesiączki, a drugi ocenił wiek ciąży na podstawie wyniku BHCG.
Przykro mi bardzo z powodu Twojego poronienia. :(

Beta hcg 523,7

witam, ja ostatnią @ miałam 14 .03 cykle 32 dni wiec spodziewana @ 14 .04 nie przyszła , zrobiłam betę i wyszło 523,07 mlU/ml wychodzi na to że to 5 tydz i 2 dzień, betę robiłam w 4 tyg i 5 dzień, jestem po jednym poronieniu strasznie się denerwuję czy wynik nie jest za niski. Pozdrawiam i prosze o odpowiedź czy któraś z was tak miała?

Niższy lub wyższy poziom hormonu BHCG

magdella,
normy poziom hormonu BHCG określają przybliżony wiek ciąży, stąd też można się nieco niepokoić (ale z uwagi na dziecko w stanie błogosławionym lepiej się w ogóle nie martwić!) dopiero wtedy, gdy nasze wyniki znacznie odbiegają od tych norm. Należy pamiętać, że każda kobieta jest inna i inaczej może przechodzić ciąże. Niższy lub wyższy poziom hormonu BHCG może być po prostu "Twoją urodą".

Zamiast się zamartwiać najlepiej będzie jeśli wybierzesz się do swojego ginekologa, który z pewnością rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości. Powodzenia.

Beta HCG

Jak to możliwe ,że robiłam 3 testy wszystkie pozytywne ,a Beta HCG mam 0.61 ? To w końcu jak to jest czy taki wynik odpowiada jakimkolwiek normom?

Jestem w ciąży czy nie?

Witam! Mam pytanie spóżnia mi sie okres miałam dostać 12.04.2010 teraz jest już 20.04.2010r. Testy robiłam , ale dziwnie wychodziły jedna mocniejsza linia druga bardzo jasna.Zrobiłam badanie B HCG i wyszedł 1097 mIU/ml co to oznacza jestem w ciązy czy nie?

To jest ciąża

Twój wynik poziomu hormonu BHCG i brak okresu sugerują ciążę. Jeśli chcesz mieć pewność, to wykonaj ponownie badanie, zrób domowy test ciążowy lub wybierz się do ginekologa.
Jeśli Twój stan błogosławiony zostanie potwierdzony to koniecznie zacznij bardziej dbać o siebie - jeśli do tej pory tego nie robiłaś - znajdź lekarza, który poprowadzi Twoją ciążę, przyjmuj kwas foliowy (lub inne witaminy zalecone przez ginekologa), unikaj stresu, nie przemęczaj się itd.
Gratuluję :)

Co o tym myśleć?

witam mialam robione dwa razy beta hcg w ten sam dzien z roznica 8 godzin. ok 10 hcg wynosilo 8956,89 a o 18 5792,0 czy to oznacza ze to mogl byc ok 16 tygodnia ciazy? dodam ze nastepnego dnia poronilam. W szpitalu majac tylko jeden wynik hcg okreslili ze to byl 10 tydzien ciazy. Ten spadek byl spowodowany tym ze mialam poronic czy tym ze to byla bardziej zaawansowana ciaza niz wszyscy mysleli? Prosze o odpowiedz bo nie wiem co mam myslec...

Możesz dla pewności zrobić

Możesz dla pewności zrobić jeszcze jeden test lub iśc do lekarza dla potwierdzenia ,wtedy będziesz pewna na 100 % trzymam kciuki.Pozdrawiam:)

BHCG w 5 tygodniu

Ostatnią @ mialam 16lutego, byłam u lekarza, tydzien temu(22.04) USG wskazywalo 5tydz a beta (robiona 26.04) wynosi 3 668. Czy wszystko jest ok?

Dodaj nową odpowiedź

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

CAPTCHA
To jest pytanie sprawdzające, czy jesteś realnym Użytkownikiem i zapobiega automatycznemu umieszczaniu SPAMu w naszym serwisie. Jeśli nie możesz dodać odpowiedzi napisz na adres dzieci(małpa)dzieci.civ.pl
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.