Kwas foliowy (Acidum Folicum)
Kwas foliowy (Acidum Folicum) to witamina z grupy B (B9), która jest bardzo potrzebna kobietom planującym poczęcie i urodzenie dziecka, bo zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu. Ponadto pozytywnie wpływa na wagę i rozwój noworodka.
W trosce o zdrowie swojego dziecka każda kobieta powinna rozpocząć przyjmowanie kwasu foliowego już kilka miesięcy przed planowanym poczęciem dziecka.
W postaci naturalnej kwas foliowy występuje głównie w warzywach i owocach. Źródłem tej witaminy są szczególnie ciemnozielone i pomarańczowe warzywa np. fasolka, groch, kapusta, szparagi, szpinak, sałata, brukselka, kalafior, soczewica, pomidor, buraki, fasola, słonecznik, drożdże piwne, soja oraz takie owoce jak: pomarańcze, awokado, banany, orzechy i słonecznik. Dodatkowo kwas foliowy możesz znaleźć w żółtku jajka, wątrobie i pszenicy.
Niestety na zawartość kwasu foliowego w produktach naturalnych negatywnie wpływa ich długotrwałe przechowywanie, gotowanie czy też wystawienie na światło. Stąd też codzienne spożywanie produktów bogatych w kwas foliowy nie zawsze jest w stanie zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie kobiet w ciąży na niego. Szczególnie dlatego, że jest on trudno wchłaniany z postaci naturalnej.
Dlatego wskazane jest, aby wszystkie kobiety planujące poczęcie dziecka i będące w ciąży przyjmowały kwas foliowy w tabletkach 0,4 mg - można go kupić w każdej aptece bez recepty.
Dla polepszenia wchłanialności kwasu foliowego zaleca się przyjmowanie witaminy C, kompleksu witamin B, witaminy B6, kwasu para-aminobenzoesowego (PABA), witaminy B12 oraz witaminy H.
Przyjmowanie wszystkich witamin dobrze jest zawsze skonsultować ze swoim lekarzem.
Ostatnie odpowiedzi
4 lata 36 tygodni temu
4 lata 42 tygodnie temu
4 lata 42 tygodnie temu
4 lata 45 tygodni temu
4 lata 46 tygodni temu
5 lat 2 tygodnie temu
5 lat 4 tygodnie temu
5 lat 6 tygodni temu
5 lat 26 tygodni temu
5 lat 46 tygodni temu